zaterdag 13 oktober 2012

1e chakra - Wortelchakra

Ter hoogte van het stuitje bevindt zich de eerste chakra, de wortelchakra. In het Sanskriet heeft het de Muladhara chakra. Dat laatste kun je zo weer vergeten omdat dit in de volksmond niet veel gebruikt wordt.
 
Deze chakra is verbonden met de eerste laag van je aura waar de fysieke ervaringen in de aura te lezen zijn.
 
Wortels van een plant, een boom of een struik groeien de grond in. Zo kun je inbeelden dat deze chakra ook bedoeld is. Want wanneer een boom een goed netwerk van wortels heeft gemaakt in de aarde, is hij goed geaard. Staat stevig op de grond, kan niet snel omvallen. De wortel chakra heeft dezelfde bedoeling namelijk zorgen dat je als mens ook geaard blijft en dat je daarmee stabiliteit in je leven heb. Stel dat je wortelchakra niet goed kan doorstromen omdat je onvoldoende geaard bent is het goed om naar je basale levensbehoeftes te kijken zoals voedsel, rust en ontspanning. Deze behoefte zijn veelal dan genegeerd.
 
Als je verder kijkt heeft de wortelchakra een aantal thema's die beïnvloed worden wanneer deze chakra slecht werkt. Dit kan zich uit in over- danwel onderactief zijn. Het betreft de thema's: levenskracht, overlevingsdrang, aanpassings vermogen en materiële zekerheid. Je kunt dit op verschillende manier terugvinden in de vorm van  fysieke klachten zoals hoge/lage bloeddruk, depressie, bloedarmoede, eetstoornissen, constipatie en zwaarlijvigheid.
 
Zoals ik in mijn vorige blog heb aangegeven zijn er ook klieren verbonden met de diverse chakra's. De bijnieren en de bijnierschors zijn verbonden met de wortelchakra. De bijnieren produceren hormonen zoals adrenaline. De meeste mensen herkennen wel het gevoel wanneer je een adrenalinestoot krijgt, een kriebel in je buik. De bijnierschors reguliert een evnwicht van bepaalde stoffen in het lichaam. Je kunt je wel voorstellen dat wanneer je wortelchakra niet goed afgesteld is dit voor bepaalde klachten kan zorgen. Misschien herken je jezelf of anderen wel op een combinatie van klachten?
 
Mijn persoonlijke ervaring is in ieder geval dat wanneer mijn onderste chakra niet goed ingesteld is dat ik bij schok flink een adrenaline stoot vol in mijn buik en ik heb toch echt geen slecht geweten. ;-)
 
Je kunt op verschillende manieren aan de slag gaan om je wortelcharka weer in balans te krijgen. Een hulpmiddel hiervoor kan het dragen van rode sokken zijn maar ook het kleuren van een mandala in de kleur rood. De mooie mandala hier links is gemaakt door Wendy de Jager.
Door te mediteren, oefeningen te doen om goed geaard te blijven. Er zijn specifieke yoga lessen waarbij gewerkt wordt op elke chakra door oefeningen te doen ten behoeve van de diverse chakra's.
Een andere manier om je chakra weer in balans te krijgen is door een edelsteen te dragen specifiek voor de wortelchakra. Een edelsteentherapeut kan je begeleiden bij de aanschaf van edelstenen maar ook door middel van edelsteentherapie achterhalen welke chakra's wel of niet in balans zijn en deze met hulp van edelsteenleggingen weer in balans brengen.
 
Graag wil ik met jullie een bijzondere meditatie voor de wortelchakra delen. Er is geen tekstuele begeleiding bij. Je hoort allerlei vibrerende tonen. Als het de eerste keer is dat je dit hoort, kan het betekenen dat je de meditatie meerdere malen zult moeten doen. Simpelweg omdat het je vreemd aanvoelt zonder tekstuele begeleiding te mediteren. Gun jezelf ook die tijd!
Waar het bij deze meditatie op aan komt is dat jij met je ademhaling en het uitschakelen danwel liefdevol wegsturen van gedachten deze meditatie ondergaat. De meditatie duurt ongeveer 9 minuten. Dit is qua tijd te overzien.
 
Zorg ervoor dat de plek waar je deze meditatie wilt gaan doen, comfortabel aanvoelt. Je de meditatie zowel zitten als liggend doen het is maar net wat bij jou past. Als je de video start begin je met 3x keer diep inademen door je neus en door je mond uit. Ga vooral voelen wat er in je lichaam gebeurd.
De ervaringen zullen per persoon en situatie verschillen.
Mijn ervaring is heel duidelijk dat ik een vibratie voel ter hoogte van mijn schaambeen en mijn knieen. Wat voel jij?
 
 



Geen opmerkingen:

Een reactie posten