zaterdag 22 september 2012

Kleurenpracht van kristallen

Voor 85% bestaat de aarde uit kristallen. Er zijn zoveel verschillende en vooral de kleuren zijn wonderschoon. De kleuren in kristallen worden veroorzaakt door de samenstelling en met name metalen geven kleur aan deze stenen. Realiseer je dat de opbouw van een kristal hier ook van invloed is. Denk hierbij aan de vorm, de afmeting en de hardheid.
 
Als voorbeeld: Wanneer je naar Bergkristal, ookwel bekend als rotskristal of helderkwarts, verrijkt wordt met ijzer ontstaat er de steen Amethist.
 
Onze aarde bestaat voornamelijk uit siliciumdioxide. Dit is dus de basis van waaruit de meeste kristallen ontstaan. Dit is een verbinding van silicium en zuurstof. Wanneer deze samenstelling gecombineerd wordt met één van de volgende elementen: aluminium, ijzer, calcium, natrium, kalium of magnesium ontstaan er dus verschillende kleuren zoals blauw, paars, roze en geel.
 
De omstandigheden waarin kristallen gevormd worden zijn tevens van invloed op de kwaliteit van de steen, temperatuur, tijd, locatie. Wanneer een amethist lang in de zon licht kan hij lichter van kleur worden. Zijn er extreem hoge temperaturen dan kan een amethist omgevormd worden tot een gebrande citrien.
 
De volgende keer zal ik ingaan op de overeenkomst die wij mensen hebben met edelstenen. Lees je dan weer mee?

Diversiteit aan edelstenen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten