donderdag 31 januari 2013

Vriendschap

Wat is een vriendschap? Wat betekent het voor jou? en zijn er vrienden die aan deze profielschets voldoen? Ooit bij stil gestaan?
 
Meestal is dit een onbewustproces, het ontstaan van vriendschappen. Niet altijd is het zo dat je beste vrienden de leukste vrienden zijn. Zij zijn juist om jou - onbewust - verder op weg te helpen in jouw groeiproces. Mensen die jou soms rake dingen zeggen die pijnlijk hard kunnen aankomen. Een spiegel waar je misschien zelfs liever niet in had gekeken. Die naast de intieme, liefdevolle of humoristische momenten delen ook het slechte in jou naar boven kunnen halen. Want juist als een goede vriend een spiegel voorhoudt, kan dat zo pijnlijk zijn. Kijk je weleens in die spiegel?  Is vriendschap voor jou geven of nemen? Ben jij een goede vriend?
 
In een vriendschap krijg je niet altijd die voldoening waar je wel naar streeft. Wanneer geef jij je vriendschap een onvoldoende en zegt dit iets over jou vriend, jullie vriendschap of juist iets over jouzelf? Als je er bij stil durft te staan doe dan eens deze korte oefening...Ik ben benieuwd hoe je na afloop van de oefening over jou en je vriendschappen denkt!
 
Oefening:
1. Schrijf 3 vrienden op die aan jou profielschets van een goede vriendschap voldoen.
2. Welk cijfer krijgt jullie vriendschap op dit moment? en is dit weleens anders geweest? Zo ja wat was de oorzaak hiervan?
3. Voor wie ben jij een vriend? en wat maakt jou tot een goede vriend?
 
Wist je dat je geen vrienden hebt maar vrienden bent!! Jij bent niet hun bezit maar zij zijn ook jouw bezit niet. Hoeveel vrienden zijn er al jouw hele leven? De meeste van ons kunnen er hoogstens 1 of 2 noemen. De meeste vrienden zijn er voor even. Dit is een natuurlijk proces. Als je eerlijk naar eigen gevoel luistert, zitten er nu ook vrienden in je groep die je 'eigenlijk' ontgroeid bent. Vrienden die in hun groeiproces blijven steken of een andere weg volgen. Deze mensen kunnen nog lang in je directe contact blijven hangen. Vullen jullie elkaar nog aan? Zijn er zulke vrienden binnen jou groep? Hoe voel jij jezelf na het contact? Verrijkt of vermoeid....durf je eerlijk tegenover jezelf en die ene vriend te zijn? Doe je wat je altijd deed? Dan zul je krijgen wat je altijd al kreeg!!
 
Ik wens je veel inzichten en mooie vriendschappen al zijn ze soms maar voor even!
 
Liefs,
 
Leonieke Paalvast
 
 
 

2 opmerkingen:

  1. Ik vind het een heel goed stukje, heb alleen opmerking....bij een relatie maakt niet uit wat is het geven en ontvangen niet nemen.

    Zoals je verder in je verhaal ook zet je bezit je vrienden niet dus dat houdt ook in dat je niet neemt maar ontvangt :-)

    Voor de rest vind ik dit een top stukje!

    Groetjes Nonja

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hi Nonja,

      Wat leuk dat je een reactie achterlaat! Bedankt. Ook voor je compliment.

      Ik moest even goed lezen voor ik begreep welke kant je op wilde. Je hebt gelijk. Je ontvangt zeker en als jij het zo in vriendschappen kunt toepassen, kun jij een hele goede vriend zijn. Toch zijn er veel mensen die 'iets' nemen van een ander, zonder te vragen. Ontvankelijk zijn en ontvangen van wat een ander geeft is mooi!! Dus zeker een aanvulling op mijn blog.

      Sta open voor ontvangst en neem niet zomaar zonder toestemming dus zonder dat de ander het je wilt geven danwel gunt!

      Lieve groet,

      Leonieke

      Verwijderen